Členom Open Data siete a našim blízkym spolupracovníkom prinášame na pravidelnej báze newsletter alebo report najdôležitejších udalostí zo sveta otvorených dát na Slovensku. Členov informujeme o aktuálnych politikách štátu, o možnosti zapojiť sa do tvorby politík, či diskusie a o nových open data projektoch, iniciatívach.
Mapovanie noviniek vo forme newslettra je benefit pre členov Open Data siete. Keďže však ide o zaujímavé informácie, newsletter zverejňujeme aj na našom webe s niekoľko dňovým omeškaním. Ak sa chcete stať členom Open Data siete, dajte nám vedieť na info@alvaria.sk.

1. Publikačné minimum samosprávy – 2. vlna je vo fáze konzultácií so samosprávou

MIRRI začalo pracovať na 2. vlne publikačného minima samosprávy. Zoznam datasetov a vzorové štruktúry sú dostupné na metodickom portáli opendata.gov.sk.

Zoznam obsahuje datasety ako sú miera kriminality, zoznam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, plánované odstávky, hluková mapa, územia ohrozené povodňami, údaje týkajúce sa mestskej hromadnej dopravy a regionálnej dopravy a ďalšie.

K návrhu sa uskutočnili 2 stretnutia so zástupcami samosprávy, ktorých nahrávky sú dostupné na Youtube dátovej kancelárie. V prípade ak máte záujem o zapojenie sa do konzultácie kontaktujte MIRRI na e-mail lukas.jankovic@mirri.gov.sk.

1. vlna publikačného minima samosprávy bola vypracovaná v júni 2022 a prekonzultovaná so zástupcami samosprávy.

Pozrite si návrh: https://wiki.vicepremier.gov.sk/pages/viewpage.action?pageId=67152327
Pracovná verzia návrhu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1JXznosxX0gYcKFmLltc5gfABmo04i-idc9ZZKSYjuvw/edit?usp=sharing

2. Komunitné funkcie centrálneho portálu otvorených dát

Centrálny portál otvorených dát data.slovensko.sk dostal koncom leta 2024 nové funkcie komunity: registrácia aplikácií registrácia podnetov komentovanie a likovanie datasetov, aplikácií a podnetov Cieľom funkcií je umožniť lepšiu spoluprácu poskytovateľov dát s používateľmi údajov. Ako člen komunity sa môže registrovať ľubovolný používateľ portálu.

Registrácia aplikácii/vizualizácií/dashboardov slúži na ich propagáciu, taktiež na poukázanie na význam zverejňovania údajov a ich dopadu. Toto má zmysel aj z hľadiska rebríčka vyspelosti otvorených dát, kde sa jedna z dimenzií venuje dopadu otvorených dát a use casom. Aplikácie tiež slúžia ako inšpirácia ostatným používateľom otvorených dát, sú tiež zdrojom zaujímavých informácií pre občanov.



Registrácia podnetov slúži na poukázanie na zlú kvalitu datasetu, žiadosť o zverejnenie datasetu alebo zaslanie iných pripomienok.

Komentovanie datasetov má za cieľ umožniť flexibilnejšiu verejnú komunikáciu medzi poskytovateľmi a používateľmi dát, likovanie slúži na  poukázanie na kvalitné a využívané datasety.

Komunitné funkcie sú dostupné po registrácii ľubovoľným e-mailom alebo cez eID (slovensko.sk).

Pozrite si funkcie: https://data.slovensko.sk/aplikacia
https://data.slovensko.sk/podnet  

3. Workshop pre neziskové organizácie

Nový portál data.slovensko.sk umožňuje publikáciu otvorených dát aj pre firmy, neziskové organizácie, vysoké školy a ďalšie subjekty. V júni 2024 sa uskutočnil workshop, ktorého cieľom bolo predstaviť portál pre pozvané neziskové organizácie. Workshop realizovalo MIRRI v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti. Workshop bol zameraný na možnosti využitia nového portálu pre neziskové organizácie. Súčasťou workshopu bola aj interaktívna časť.

Témy workshopu:

  • Portál data.slovensko.sk – ukážka funkcionality
  • Publikovanie na portáli – ukážka funkcionality
  • Komunitná časť portálu – ukážka funkcionality
  • Dopad otvorených dát
  • Datasety s vysokou hodnotou (HVD) – možnosti ich využitia tretím sektorom

V rámci časti publikovanie na portáli bol vysvetlený spôsob registrácie na portál, prihlásenia a pridávania datasetov.

Pozrite si nahrávku workshopu a prezentáciu: https://wiki.vicepremier.gov.sk/pages/viewpage.action?pageId=155323282

4. V Prešove sa konal hackathon Digitálny občan

Hackathon sa konal 45. septembra 2024 v Prešove. Organizátorom bolo mesto Prešov a MIRRI. Prešov zorganizoval aj minulý rok hackaton Digitálne dvojča mesto Prešov, v minulosti šarišské hackathony.

Cieľom hackathonu bolo:
Vytvorenie integrovanej platformy pre poskytovanie digitálnych služieb a participáciu obyvateľov mesta Prešov vo forme digitálnej mestskej identity, ktorá bude nielen integrujúcim nosičom rozširujúcich sa e-gov služieb mesta, ale aj katalyzátorom nových smart riešení a motorom zvyšovania participácie obyvateľov a ďalších aktérov územia na rozhodovacích procesoch mesta.

Výhercovia:

1. miesto
tím Noove

Navrhli aplikáciu s príslušným názvom ”Digitálny Prešov“, ktorá občanom umožňuje jednoducho nahlasovať mestské problémy a podávať návrhy, využíva gamifikáciu na zvýšenie angažovanosti a umelú inteligenciu na rýchle spracovanie podnetov. Zároveň zefektívňuje komunikáciu medzi občanmi a úradmi a podporuje participatívne plánovanie.

2. miesto
Lwíčkovci

Lwíčkovci stavili na spätnú väzbu priamo od obyvateľov mesta Prešov a opäť zaujali odbornú porotu.
Počas hackathonu vyšli do ulíc, kde zastavili okoloidúcich a spýtali sa ich na názor. Výsledkom bol návrh aplikácie s názvom “Pre Prešov”, ktorá prináša jednoduchý prístup k mestským službám, overeniu totožnosti, rezerváciám na úradoch a personalizovaným informáciám. Pomáha občanom efektívne komunikovať s mestom a umožňuje získavať motivácie vo forme zliav a benefitov.

3. miesto
tím Argon
Navrhli aplikáciu s názvom „Môj Prešov“, ktorá slúži na efektívnejšiu komunikáciu mesta Prešov s jeho občanmi, na overenie totožnosti používa banking ID technológie, umožňuje občanom hlasovať za novinky v meste, participovať na dôležitých rozhodnutiach, ukladať dôležité dokumenty, či mať prehľad o poplatkoch a daniach. Nezabúda ani na motor ekonomiky – malých a stredných podnikateľov.

Pozrite si viac informácií: https://www.hacknime.to/digitalny-obcan/

5. Novela katastrálneho zákona komplikuje prístup k údajom katastra

Novela katastrálneho zákona je návrhom pochádzajúcim z dielne Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky. Návrh bol zverejnený 20. 08. 2024, pričom medzirezortné pripomienkové konanie trvalo do 10. 09. 20204.

V rámci novely sa má zaviesť registrácia užívateľov pri prehliadaní niektorých údajoch zapísaných v katastri nehnuteľností, konkrétne dátumu narodenia, miesta trvalého pobytu a titulu nadobudnutia nehnuteľnosti. Má ísť o opatrenie na ochranu pred zneužívaním údajov v katastri nehnuteľností ako aj na ochranu súkromného života jednotlivcov, pričom prístup k týmto údajom budú mať iba registrovaní užívatelia.

V súvislosti s tým sa zavádza nová skutková podstata priestupku, ktorá má byť naplnená, ak niekto automatizovaným spôsobom s použitím technických prostriedkov hromadne získa údaje katastra zverejnené na liste vlastníctva.

Plánovaná reštrikcia obmedzuje aj šírenie údajov katastra, ktoré bude podmienené súhlasom katastrálneho úradu.

Zdroje:
https://www.pravnenoviny.sk/obmedzenie-pristupu-k-udajom-katastra
https://batkovaoravcova.sk/clanok/do-katastra-sa-uz-tak-lahko-nedostaneme-ake-zmeny-prinesie-novela-zakona